Workshops voor kinderen

De lessen van het atelier voor kinderen zijn gericht op eigenwijs experimenteren en leren. Ik ga uit van grote thema’s en traditionele technieken uit de schilderkunst, maar zorg dat kinderen daar op hun eigen manier en vanuit hun eigen beleving mee aan de slag kunnen . Spelen, experimenteren, daar gaat kunst om. Kinderen kunnen dat bij uitstek.

“Ieder kind is een kunstenaar”, dat zei Picasso al. “De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.” Daar moeten we zuinig op zijn.

De onbevangenheid van kinderen is prachtig. Kinderen hebben eindeloze fantasie, bij voorbaat zin in van alles. Zij hebben vaak een spannende combinatie van eigenwijs- en nieuwsgierigheid tegelijk. In mijn lessen zijn ben ik daar zuinig op. De kinderen de baas over hun werk. Ik kies een onderwerp en een materiaal waar wij de kinderen een en ander over leren. Wat zij er mee maken… alles mag en is goed.

Kinderen leggen hun kwast niet neer als ze niet alles hebben begrepen, ze gaan gewoon dapper aan de slag met wat ze wél snappen. 

In de lessen mijd ik grote onderwerpen niet. Kinderen kunnen net zo goed, en vaak zelfs beter, leren door experimenteren. En daar gaat het in kunst toch vaak om. De lessen zijn vaak expres een beetje moeilijk gemaakt. Ze krijgen flink wat informatie, misschien iets te veel, en dan zien we gewoon wat er wel en niet overkomt.

Kinderen zien kleine dingen waar volwassenen geen oog meer voor hebben.

Kunst maken biedt gelegenheid tot verwondering en tot het ‘gewone’ speciaal maken. Kinderen hebben veel meer oog voor details, en nauwelijks veronderstellingen.  Kinderen zijn dus kunstenaars bij uitstek, meesters in de dop!

Wil je ook eens aan een schilderezel schilderen? Kijk hier voor de workshops in het atelier, speciaal ontworpen voor kinderen. 

Reacties zijn gesloten.