Stippelen

Ongeveer 100 jaar geleden hadden schilders in Europa geen zin meer om zo echt mogelijk te schilderen. Van hun mocht het schilderij wel wat spannender, dan alleen maar zo veel mogelijk de echte kleuren zo exact mogelijk na te schilderen.

Nee.. het leek hun veel leuker om met heel veel gekleurde stippen door elkaar kleuren te mengen. Dat gaan wij ook doen.

Hoe?? Nou probeer maar eens.

Neem een kleine ronde kwast, een vel papier en ga maar eens heel veel kleine gele stipjes zetten.. dan mag je er daarna allemaal hele kleine rode stipjes doorheen stippen. Als je ze goed door elkaar zet, en je gaat er op een afstand naar kijken, wat zie je dan? Probeer nog maar wat kleuren te mengen in stipjes. Let op, zet ze niet op elkaar maar naast elkaar.. Gebruik Alleen rood, blauw geel, oranje, paars en groen. Wit mag je ook wel gebruiken als je een lichter schilderij wilt maken.

Het is een heel werk, kijk maar eens naar deze schilderijen, dan krijg je vast meteen zin!

Afbeeldingsresultaat voor pointillisme

Deze schildertechniek heet Pointilisme. Rode blauwe,  groene, gele, oranje en paarse stippen worden op het doek aangebracht. Van een afstand lijken die kleuren dan vanzelf in elkaar te mengen, dichtbij zie je een mooie heldere massa van kleuren, Veel mooier misschien dan gewoon mengen op het palet?

De stippen worden meestal gezet op een witte achtergrond. Sommige schilders lieten heel veel wit tussen de stippen. Pointillistische schilderijen staan bekend door de zeer heldere, bijna lichtgevende, indruk die ze maken.

Afbeeldingsresultaat voor pointillisme

Nog eentje dan:

 

 

 

 

 

Paul Signacs maleri Pavens slott i Avignon. Musée National d’Art Moderne, Paris.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.